Main Article Content

Abstract

This study aimssto detrmine the Effectt of Company Size, Liquidty, Leverage And Profit Margin Against Selection Inventory Valuation Method (Case Study in the food and baverage company listd on the Indonesia Stock Exchage year 2016-2018). The population of thissstudy is a fooddand beverage compny listed on the Indonesia StockkExchange in the 2015-2018 period. The research sample consisted of 36 companies. The sampling technique with purposive sampling technique. The datas used isssecondary data on annual reports offfood ands beverage companies listd on the Indonesiia Stock Exchange. This research uses logistic analysis method with SPSS program. The results showed that company size effectson the selction of inventorys valuation methods with a significant value of 0,023. Liquidity does not affect theeselction of inventory valuations methods with a significant value of 0,449. Leverage does not affect theeselection oof inventoryyvaluation methods with a significant value of 0,926. And the gross profit margin effects on the selction ofiinventory valuation methods with a significant value of 0,027.

Keywords

company size liquidity leverage gross profit margin inventory method

Article Details

How to Cite
Meilia, W., & Rahmatika, D. N. (2020). Pengaruh Ukuran Perusahaan, Likuiditas, Leverage, dan Margin Laba Kotor terhadap Pemilihan Metode Penilaian Persediaan. Permana : Jurnal Perpajakan, Manajemen, Dan Akuntansi, 12(2), 215-232. https://doi.org/10.24905/permana.v12i2.113

References

  1. Amin, M. A. N. (2020). Apakah Stock Split Memberikan Keuntungan Tidak Normal?. Permana : Jurnal Perpajakan, Manajemen, Dan Akuntansi, 12(1), 9-17. https://doi.org/10.24905/permana.v12i1.90
  2. Ayem, S., Pratama, A., (2018). Pengaruh Ukuran Perusahaan, Variabiliatas Persediaan, Kepremilikan Manajerial, Finanicial LeveragedDan LabasSebelumpPajak Terhadap PemilihanmMetode Akauntansi Persediaann(Studi Empris Pada PerusahaannSub SektorrrFarmasi YangggTerdaftar Di BEI Periode 2012-2016). Yogyakarta: Universitas Sarjanawiyata Tamansiswa Yogyakarta.
  3. Baridwan, Z. (2008). Intermediate Accounting. Edisi 8. Yogyakarta. Universitas Gadjah Mada.
  4. Ghozali, I., (2018). ApIlikasi Analisis Multivariated Dengan Progrm IBM SPSS. Edisi 9. Semarang. Badan PenerbiteUniversitassDiponegoro.
  5. Hery. (2017). KajiannRisettAkuntansi. Jakartaa: PT. Gasindo
  6. Horngren., H., dkk. (2011). Akuntansi Keuangan International Financial Reporting Standards. Jilid 1. Jakarta : Erlangga.
  7. Kieso, D. E. dkk. (2007). Akuntansi Intermediate. Jilid 1. Jakarta : Erlangga.
  8. Maharani, R. (2014). PengaruhhUkuran Preusahaan, Margin Laba Kotor DannPerputaran Persediaa Pada Perushaan Manfaktur SektorriIndustri Barang KonsumsiyyYang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia Tahun 2009-2013. Tanjungpinang : Universitas Maritim RajaaAli Haji.
  9. Mahardika, R., dkk. (2015). Analisis Factor-Factor yang Berpengaru terhadap Pemilhan Metode Akauntansi Persediaanni(Studi padapPerusahaan Manfaktur yang Terdftar di BursaEfek Indonesia). JurnalaAkuntansi dannpPendidikan, Vol.4nNo.2, IKIPPPGRI Madiun.
  10. Marwah, S. (2012). Analisis Factor-Factor Yang Mempengarhi PemilihannnMetode Penilaia Persediaan PadapiPerusahaan Manufktur Yang Terdaftar Di BEI Tahun2007-2010. Semarang : Universitas Diponegoro.
  11. Pratama, A., Bagus W. (2016). Pengaru UkurannPerusahaan DanLLeverage Terhadap Nila Perusahaan Dengan Profitabilaitas Sebagai Variabble Mediasi.EE-Jurnal Manajement Unud, Vol.o5, No.o2,n2016: 1338-1367. Bali : auaniversitas Udayana.
  12. Riswan dan Restianti. (2016). Analisis Factor-Faktor Yang Mempengruhi Pemiliahan Metode Penilaia Presediaan Pada Prrusahaan DagangYYang TerdaftarDDi Bursa Efek IndonesiaPeriode 2010-2014. Lampung : Universitas Bandar Lampung.
  13. Riyanto, B. (2001). Dasar-Dasar Pembelajaran Perusahaan. Yogyakarta. BPFE UGM.
  14. Sangadah, S. (2014). Analisis PemilihannMetode AkuntansiPPersediaan Pada Perusahaa Manufakture. Semarang : Universitas Negeri Semarang.
  15. Sangeroki, S. (2013). Ukuran Prrusahaan dan Margin LabaaKotor terhadapPPemilihan Metde PenilaianPPersediaan di PerusahaanNManufakture. JurnalEEMBA 1185 Voume 1 Nomor 3 September 2013, Hal. 1185-1192. Manado: Universitas Sam Ratulangi.
  16. Santoso, I. (2007). Akuntansi Keuangan Menengah. PT Refika Aditama. Bandung.
  17. Scott dan William. (2000). Financials Acconting Teory. PrenticeeHall INC, A Simon & Schuster Company, Upper Saddle River, New Jersey, USA.
  18. Setijaningasih, H.aT. dan Cecillia D. P. (2009). Pengaruh Bebrrapa Variable TerhadapPPemilihan Metode Penilain Persediaan PadaPPerusahaan Manufktur. Vol. 10, No. 1, Jurnal The Winners, Jakarta Barat.
  19. Setiyanto, K. B. (2012). Analisis Faktor-Factor Yang Berpngaruh Terhadap Pemilihan Metode Akauntansi Prrsediaan (Study Kasus PadapPerusahaan Manufactur Yang Terdaftara Di BEI Tahun2008-2010). Semarang. Universitas Diponegoro.
  20. Sugiyono. (2016). Metode PenelitianaKuantitatife, Kualitatife, DannR&D. Bandung : Alfabet Bandung.
  21. Syamsuddin, L. (2001). Manajemen Keuangan Perusahaan (Konsep AplikasiDalam Preencanaan, Prngawasan, DannPengambilannKeputusan). Jakarta : PT. Raja Grafindo Persada.
  22. Tjahjono, A. dan Vica N. C. (2015). “Analisis Factor-Faktor Yang Berpengaru Terhadap Pemiliihan Metode Akauntansi Prrsediaan Pada Perushan Sub Sektore PerdagangannBesar BaranghProduksi Dan Sub Sector Perdagangan Eaceran Yang TerdaftarDi Bursa EfekkIndonesia (BEI)nTahun 2010-2013”. Vol. 23, No. 2, Jurnal Kajian Bisnis STIE Widya Wiwaha Yogyakarta.
  23. Wats, R. L., Zimmerman J. D. (1990). Positive Accounting Theory : A Ten Years Perspektive. The Accounting Review 65 (January). Hal 131-156.
  24. http://www.idx.ac.id
  25. http://www.kontan.id